Installeren van Debian

Om te beginnen moeten we natuurlijk eerst een linux distributie afhalen. De distributie die wij hebben afgehaald is Debian Etch. Je kan deze afhalen op: de debian site.

Eens je deze distributie hebt afgehaald en op een cdtje gebrand kan je booten met deze cd.

In ons geval moeten we voor Debian boot wel nog even een raid 5 container installeren.

ÚÚnmaal geboot gaat alles eigenlijk vanzelf. Het enige waar je op moet letten is dat je het base systeem en de webserver installeert. De rest hebben we niet nodig.

als het ge´nstalleerd is moeten we wel nog de cd source eruithalen zodat hij steeds de nieuwste versie download. pico /etc/apt/sources.list de cd weg doen apt-get update voor lijst bij te werken

vervolgens gaan we de ssh toegang configureren. Dit doen we met volgende commando: apt-get install ssh. als dit ge´nstalleerd is kunnen we met ssh ip naar onze pc. Wel moeten we nog zorgen dat root niet kan inloggen op de server dit is om veiligheids redenen. pico /etc/ssh/sshd_config daar allow root no zetten

ook is er nog een extra programmatje dat we nodig hebben zodat we de ssh poort niet kunnen bruteforcen. Dit programma vinden we hier. Lees de Readme daar om dit in te stellen.

om de hosts.allow van vorig programma iedere dag te wissen gebruiken we een cron job. eerst moeten we het bestand /etc/hotst.allow.remove maken met deze inhoud:
cd /etc
rm hosts.allow
cp hosts.allow.bak hosts.allow
vervolgens typen we crontab -e als root en zetten er dan dit in:
0 2 * * * /etc/hosts.allow.remove >/dev/null 2&>1
nu wordt dit dagelijks verwijderd.


Laatst gewijzigd op: 2008-02-05 20:22:54